Bij veel projecten weet de buitenwereld niets van de bepalende inbreng van Seyst. De projecten zelf halen wel regelmatig direct of indirect de media. Een selectie:
Tijdens de feestelijke oprichtingsvergadering op 13 november 2012 is Roeland van Straten met voormalig CDA fractievoorzitter Pieter van Geel en Jan-Paul van Soest voor minimaal vier jaar toegetreden tot de Raad van Commissarissen van Energiefonds Overijssel.
Het Energiefonds Overijssel stelt 250 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe energie, energiebesparing, werkgelegenheid en innovatie. Provincie Overijssel realiseert met het Energiefonds, als eerste provincie in Nederland, een structurele werkwijze om forse investeringen in nieuwe energie mogelijk te maken. De Provincie Overijssel heeft met dit unieke initiatief veel aandacht gekregen. Van Straten is gekozen uit meer dan honderd kandidaten om zijn brede ervaring in de energiewereld en zijn uitgebreide strategische- en financiële kennis.
De ASN Bank beheert het fonds en de Raad van Commissarissen houdt namens de provincie Overijssel toezicht op de directie.
Feyenoord begint in 2016 met de bouw van een nieuw stadion op Varkenoord, vlakbij de Kuip. De kosten worden geraamd op ruim 300 miljoen euro. Het stadion dat plaats kan bieden aan 63.000 mensen, zal in 2018 gereed zijn. Seyst heeft bij dit project de beide plannen van de consortia van BAM en VolkerWessels beoordeeld, en vastgesteld wat het financiële effect is voor Feyenoord de club, Stadion Feijenoord N.V. en de gemeente Rotterdam bij een positief scenario, en wat als de resultaten tegenvallen. Op basis daarvan kon de voetbalclub een weloverwogen keuze maken voor VolkerWessels.
Toetsing van de kwaliteit
KPMG heeft een second opinion uitgevoerd op de eerste versie van het rapport van Seyst. De conclusies daarin zijn integraal onderschreven en KPMG deed geen suggesties voor verbetering. De eerste versie was daarmee ook de definitieve versie.
Na een mislukte poging in 2008, is het AVR, Eneco, E.ON en de gemeente Rotterdam met de hulp van Seyst in 2012 gelukt om overeenstemming te bereiken over het transporteren van industriële restwarmte naar Rotterdamse huishoudens en kantoren.
Met dit prestigieuze project zijn 30-jarige contracten gemoeid en een investering van ruim 100 miljoen euro in een 26 km lange transportleiding. Seyst ontwikkelde in samenwerking met het Warmtebedrijf de business case voor de banken, was lid van het onderhandelingsteam, contactpersoon richting banken en beoordeelde de aanbestedende partijen. Ook stelde Seyst het rapport op dat de gemeenteraad (unaniem) deed besluiten om 38 miljoen euro te investeren en zich voor 104 miljoen garant te stellen.
Toetsing van de kwaliteit
Ernst & Young heeft in opdracht van de banken een second opinion uitgevoerd op het uitgebreide rekenmodel. Daarbij zijn geen fouten of tekortkomingen geconstateerd.
De grondexploitatieportefeuille van de Gemeente Rotterdam heeft versneld de transitie ondergaan van gemeentelijke inkomstenbron naar een portefeuille waarin de nadruk kwam te liggen op het risicoprofiel.
De gemeente kende Seyst via andere projecten en vroeg haar een systematiek uit te denken om de portefeuille te ‘herijken’ naar aanleiding van de bijgestelde marktverwachtingen. Er was een concreet antwoord nodig: hoeveel moet de waarde bijgesteld worden?
De materie is complex en niemand bleek exact te weten hoe de boekhoudkundige verantwoording van grondexploitaties werkt. Seyst heeft dit voor ‘eens en altijd’ uitgezocht en op papier gezet. Na afronding kon Seyst nauwkeurig aangeven wat een reële bijstelling zou zijn en welk effect dat zou hebben op de Netto Contante Waarde, de boekwaarde én het resultaat van het Grondbedrijf. De conclusies van Seyst zijn vrijwel integraal overgenomen en verwerkt in de systemen en de begroting van 2011.
Toetsing van de kwaliteit
Ernst & Young en de Rekenkamer Rotterdam hebben een second opinion uitgevoerd op de eerste versie van het rapport. Seyst is daarbij gecomplimenteerd met het niveau van het werk. Er zijn geen suggesties gedaan voor verbetering. De eerste versie was daarmee ook de definitieve versie.
In 2006 besloot Alliander in afwachting van wetgeving actief over te gaan tot vervanging van oude meters. Seyst heeft een gedetailleerde businesscase opgesteld en de internationale aanbesteding voor de eerste tranche begeleid.
Seyst berekende dat een volledige uitrol ruim € 1 miljard euro zou kosten en concludeerde dat grootschalige vervanging economisch nooit te prefereren valt boven geleidelijke vervanging. Ook concludeerde hij dat gebruik van een van de bestaande technieken voor datatransport erg risicovol zou zijn. Dit deed Alliander besluiten de voorbereidingen voor grootschalige uitrol te staken. Een deel van de conclusies van Seyst is tegenwoordig te vinden op de site van Agentschap NL
Toetsing van de kwaliteit
PriceWaterhouseCoopers heeft een second opinion uitgevoerd. Seyst is daarbij gecomplimenteerd met het niveau van het werk. PWC gaf aan geen wezenlijke verbeterpunten te zien. Ook de evaluatie na 1,5 jaar leidde niet tot aanpassing van de business case.
Vooruitlopend op de overname door Hestya Energy in 2014 heeft Seyst tussen 2012 - 2014 in opdracht van HES Beheer gewerkt aan de onderbouwing van de zeer forse uitbreiding van de natte bulk activiteiten.
Omdat sprake is van vele opties in fasering, financiering en gebruik van de opslagcapaciteit heeft Seyst gekozen voor de bouw van een financieel-strategisch rekenmodel dat alle gewenste flexibiliteit bevat maar ook direct te printen is als beslisdocument voor banken en toezichthouders.
Deze door Seyst ontwikkelde manier van werken bespaart veel tijd en levert een ongekend inzicht in de materie. Dit heeft in grote mate bijgedragen aan de waardetoekenning én aan het vertrouwen van de koper in de manier waarop het management nadenkt en communiceert over haar strategische opties en de financiële consequenties van keuzes.
Voorgedragen door Rabobank
HES Beheer heeft contact gezocht met Seyst op advies van de Rabobank. Dit na onvrede bij HES Beheer over het werk van de adviseurs van een van de ‘big four’ bedrijven.
Seyst heeft de Raad van Bestuur van E.ON Benelux sinds 2009 begeleid bij projecten op het gebied van winst optimalisatie, warmtelevering, contractonderhandeling, new business, intrapreneurship, financiële besturing en de training van corporate strategy medewerkers.
Een van de projecten betrof een onderzoek naar de haalbaarheid van een langjarige financiering van decentrale opwekinstallaties zoals zonnepanelen, warmtepompen en brandstofcellen voor consumenten.
Seyst heeft dit onderzoek uitgevoerd en vertaald naar financiële constructies die met banken aangeboden zouden kunnen worden.
Na een intern ‘go’ zijn deze plannen met ING bank uitgewerkt tot een gezamenlijke propositie voor zonnepanelen welke door beide partijen in de markt is gezet.
Artikel ING
Seyst FSA ondersteunt de komende jaren de Provincie Noord-Brabant, Defensie en het Ministerie van Economische Zaken bij de financiële en strategische onderbouwing van besluitvorming rond het binnenhalen van het F-35 (JSF) motoronderhoud vanaf 2019.
Dit onderhoud vergt een zeer grote investering in apparatuur, naast een transitie van het huidige F-16 onderhoud naar een vervangingssysteem en samenwerking met een commerciële partij middels een PPS constructie.
Zaken als werkgelegenheid, behoud van kennis en industriële spin-off worden daarbij afgewogen tegen vele financiële scenario’s over een zeer lange periode.
Seyst zorgde tot heden voor een breed gedragen financiële business case en een argumentatie op basis waarvan Gedeputeerde Staten konden instemmen met de gevraagde investering. Door deze bevestiging hebben de VS toegezegd dat Nederland het JSF onderhoud krijgt.
Voorgedragen door RGP
Partijen hebben contact gezocht met Seyst FSA op advies van Resources Global Professionals, een wereldwijd opererende en in Amerika beursgenoteerde consultant.
Artikel NOS
Artikel Defensie
Als dochter van de Nederlandse drinkwaterbedrijven is Reststoffenunie (RU) verantwoordelijk voor de verhandeling van reststoffen als secundaire grondstoffen.
Hoewel onbekend bij het grote publiek is RU vrijwel monopolist op het gebied van duurzame reststoffen in NL. Ook beschikt zij over unieke kennis en patenten en wordt zij veelvuldig benaderd door buitenlandse drinkwater- en commerciële bedrijven om samen te werken.
In 2014 is Seyst FSA gevraagd de wenselijkheid van groei in het buitenland te onderzoeken. Een prominente adviseur werkte op dat moment aan het plan voor Nederland. Eenmaal geconfronteerd met het niveau van Seyst heeft de RvC besloten ook dat plan volledig door Seyst te laten opstellen. De ondersteuning loopt ook in 2015 door (zie artikel).
Voorgedragen door Evides
RU heeft contact gezocht met Seyst op advies van Evides, een van haar aandeelhouders. Seyst ondersteunt de directie van Evides sinds januari 2013 bij de financiële en strategische besluitvorming rond groei in het buitenland en binnen de waterketen.
PDF